Liczba osób bezrobotnych zarejestrowanych w zawodach turystyczno-hotelarskich i gastronomicznych w pierwszej połowie 2006 r. zmniejszyła się w stosunku do pierwszej połowy 2005 o 9,5%. Udział bezrobotnych w zawodach turystyczno-hotelarskich i gastronomicznych wśród bezrobotnych ogółem w połowie 2006 r. wyniósł 4,84%.
Liczba ofert pracy zgłoszonych w pierwszej połowie 2006 r. w zawodach turystyczno-hotelarskich i gastronomicznych wyniosła 20 563 i była o 21,2% wyższa w stosunku do pierwszej połowy 2005 r. Pozostaje pytanie beż odpowiedzi, czy jest to rzeczywisty spadek bezrobocia czy efekt migracji Polaków za granicę w poszukiwaniu lepiej płatnej pracy w tej dziedzinie?
Zawody turystyczno-hotelarskie i gastronomiczne, dla których liczba ofert pracy zgłoszonych w I półroczu 2006 r. była większa niż liczba bezrobotnych zarejestrowanych w okresie sprawozdawczym to: organizator usług kateringowych, przewodnik turystyczny miejski, szef kuchni (kuchmistrz), pozostali kucharze, pozostali kelnerzy i pokrewni, pokojowa (w hotelu), pomoc kuchenna.
Źródło: Instytut Turystyki