W sobotnie popołudnie na dziedzińcu Ogrodzienieckiego Zamku licznie przybyłych gości powitała Agnieszka Sikorska Dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej. Pomysłodawcą i organizatorem I Festiwalu Kuchni Śląskiej, była Śląska Organizacja Turystyczna, która także poprzez kuchnię chce promować walory kulturowe regionu w kraju i za granicą. ŚOT podjęła juz starania, aby Festiwal Kuchni Śląskiej wpisał się do kalendarza imprez cyklicznych.
Imprezę zainaugurowały występy Kół Gospodyń Wiejskich z Podzamcza, Ryczowa, Rybarzowic, Bzowa. Zmagania o „Złoty Durszlak 2006” rozpoczęły się o godz. 14.00. W kategorii „amatorzy” zgłoszonych zostało 12 drużyn, natomiast w kategorii „profesjonaliści” – 5 drużyn. Uczestnicy konkursu pod bacznym okiem jury w składzie: Wiesław Ambroz – Doradca Ekspert Kulinarny Członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Tomasz Żmuda – Szef Kuchni Hotel „Klimczok” w Szczyrku, Wiesław Bober – Szef Kuchni Hotel „Villa Verde” w Zawierciu oraz Michał Miłek – Szef Kuchni Hotel „Czarny Las” w Woźnikach, przygotowywali śląskie potrawy.
Jury oceniało potrawy według następujących kategorii: smak, wygląd, estetykę podania oraz pochodzenie potrawy. W kategorii amatorów tytuł Eksperta Śląskich smaków otrzymali: I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach za Ciaper kapustę z żeberkami i „Kopę”, II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Rybarzowicach za Prażuchy ziemniaczane z wędzonką i kapustą zasmażaną po Rybarsku, III miejsce – Zespół Folklorystyczny „Wrzos” (Ryczów) za Polewkę z ziemniakami. Natomiast wśród profesjonalistów I miejsce zajął Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich (Tarnowskie Góry) z potrawą: Gołębie w sosie śmietanowym z podgrzybkami, II miejsce Restauracja „Orange Club” (Mysłowice) za Polędwiczki wieprzowe z grzybami, podane z zapiekanką ziemniaczaną w sosie piwnym, III miejsce – Restauracja „Jędrusiowa Izba”(Siewierz) za Roladę śląską , kluski śląskie i modrą kapustę. Nagrody – złote, srebrne i brązowe druszlaki oraz certyfikaty, wręczył zwycięzcom Jan Grela Wicemarszałek Województwa Śląskiego.
Impreza zgromadziła ponad 3 tysiące osób. Dużym zainteresowaniem odwiedzających Zamek Ogrodzieniecki cieszył się nie tylko konkurs o „Złoty Durszlak 2006”, ale i stoiska promocyjne, na których można było spróbować wyrobów kuchni z różnych regionów śląska, obejrzeć otwieranie szampana za pomocą szabli (Restauracja Austeria), nabyć wyroby twórców ludowych, przejrzeć ciekawe oferty turystyczne na weekend. Publiczność przed scenę przyciągnął bogaty program artystyczny.
Zespół Folklorystyczny Jurajskie Igraszki rozgrzał zgromadzonych na Zamku Ogrodzienieckim, gorącą atmosferę podtrzymał Kabaret „Rak”, natomiast do tańca i wspólnej zabawy zaprosił zespół coverowy BB. Festiwal Kuchni Śląskiej zakończył się występem Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”, który został przyjęty bardzo gorąco przez publiczność i nagrodzony owacjami na stojąco.
I Festiwal Kuchni Śląskiej – „Śląskie Smaki” pokazał, że kuchnia regionalna jest różnorodna i smaczna oraz wciąż zdobywa nowych zwolenników.
Śląska Organizacja Turystyczna przygotowała I Festiwal Kuchni Śląskiej przy pomocy „Zamek” Sp. z o. o. oraz „IT- Sudety” Status. Patronem honorowym przedsięwzięcia była Polska Organizacja Turystyczna oraz Marszałek Województwa Śląskiego. Opiekę medialną zapewnili: Dziennik Zachodni, TVP 3, Radio Karolina „Złote Przeboje”. Imprezę sponsorowali: Kompania Piwowarska „Browary Tyskie”, Górnośląskie Towarzystwo Lotnicze Międzynarodowy Port Lotniczy w Katowicach, Zakłady Produkcyjne BD Witold Brodzik Wytwórnia Wód Mineralnych Jura Skałka.