22 lipca 2006 we Wrocławiu odbyły się VIII Mistrzostwa Świata w Grillowaniu, w których wzięło udział 8 zespołów. Najlepsi okazali się Polacy.
Imprezę prowadzili Karol Okrasa oraz Darek Maląg. Dla odważnych organizatorzy Mistrzostw przygotowali konkursy, w których można było zdobyć drobne upominki. Pierwsze miejsce na podium VIII Mistrzostw Świata w Grillowaniu zajęła ekipa Polish BBQ King’s – Smoker reprezentująca Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. W klasyfikacji generalnej polski zespół zdobył 1155 punktów wyprzedzając tym samym dwa zespoły szwajcarskie: Grill Ueli Team (1113 punktów) oraz World Barbecue Team (1093 punkty). Zajęły one kolejno drugie i trzecie miejsce. Zmagania konkursowe oceniało 110 wybranych wcześniej jurorów. Wśród nich znaleźli się zarówno jurorzy techniczni, którzy podglądali pracę ekip na ich stanowiskach, jak i tzw. „jury ślepe”. Ci ostatni sędziowie otrzymywali jedynie potrawy do degustacji, nie wiedząc, która drużyna je przygotowała.
Jurorzy szczególną uwagę zwracali na:
• smak głównego składnika dania
• smak dodatków
• wygląd potrawy
• wygląd głównego składnika dania
• kreatywność