
Ta zielona wyspa z zapierającymi dech w piersiach plażami i krystalicznie czystą wodą o zielonkawo-niebieskich odcieniach zapiera dech w piersiach. Kefalonia to prawdziwy klejnot na Morzu Jońskim.
Jej historia sięga starożytności, co ma przełożenie na bogactwo tradycji. To największa z wysp Morza Jońskiego, a zieleń jej gór miesza się z błękitem wody, czyniąc ją naprawdę wyjątkową i uwielbianą przez turystów destynacją. Szczyt góry Ainos porastają sosny, cyprysy i drzewa oliwne, a u jej podnóża znajdują się winnice, w których produkowana jest popularna kefalońska odmiana wina znana pod nazwą Robola.
Jeśli interesuje Cię snorkeling lub nurkowanie, to dno morskie dookoła na pewno Cię zadowoli. Przy odrobinie szczęścia, można tu spotkać rzadkiego żółwia morskiego caretta-caretta, a także foki mniszki monachus monachus! Tradycja kulinarna Kefalonii, historia, urokliwe wioski, radosne życie nocne i dziewicze plaże sprawią, że zakochasz się w tej wyspie.
Ta spokojna, urocza wyspa znana jest za sprawą plaży Myrtos oraz służenia jako plener podczas kręcenia filmu „Mandolina kapitana Corelliego”.

Wokół Wyspy
Argostoli
Największym miastem i stolicą wyspy jest Argostoli. Jest to miasto zbudowane wokół wzgórza, pełne miejskiego zgiełku, oferujące wszelkie rodzaje rozrywki: sklepy dla miłośników zakupów, kawiarnie, w których można usiąść i odpocząć, piękne plaże i nadmorskie bary. Chociaż Argostoli zostało całkowicie zniszczone przez trzęsienie ziemi w 1953 roku, nadal istnieją miejsca, w których zachowała się stara wenecka architekturę. Możesz zobaczyć stare miasto Krani z Cyklopowymi Murami; spacer wzdłuż deptaka, gdzie czasem można spotkać lokalną orkiestrę filharmoniczną grającą tradycyjne pieśni z Wysp Jońskich. Odwiedź Bibliotekę Korgialeneios z jej rzadką kolekcją książek i rękopisów, która służy również jako muzeum sztuki ludowej. Jeśli lubisz życie nocne, bez trudu znajdziesz kluby w który przebalujesz całą noc!
Lixouri
Najbardziej wysunięty na zachód z dwóch półwyspów Kefalonii to Paliki. Tutejsze domostwa zostały poważnie uszkodzone podczas trzęsienia ziemi w 1953 roku, ale zostały odbudowane od podstaw, z uwzględnieniem tradycyjnej architektury. Jest to drugie co do wielkości miasto na wyspie, jednak próżno szukać tu tętniącego miejskiego życia: jest zatem idealne dla tych, którzy kochają ciszę i spokój. W porcie i na placu ze słynnym fikusem można delektować się kawą, słodkościami i lokalną kuchnią. Przejdź obok dworu braci Typaldon-Jakovaton zbudowanego w 1866 roku, w którym kiedyś mieściła się Biblioteka Iakovateio (budynek wpisany do rejestru zabytków), ale z powodu trzęsienia ziemi w 2014 roku budynek został uszkodzony i jest tymczasowo zamknięty dla publiczności i w trakcie odbudowy. Znajduje się w nim 25 000 ksiąg i małe muzeum, w którym przechowywane są trzy chrześcijańskie pergaminy z X, XIV i XV wieku, antyki, naczynia sakralne i szaty liturgiczne. Warto odwiedzić też klasztor Kipouria, z którego można podziwiać jeden z najbardziej zapierających dech w piersiach zachodów słońca na wyspie.

Fiscardo
Fiscardo szczęśliwie oparło się niszczycielskim siłom żywiołu. Większość budynków zachowała swój tradycyjny, lokalny koloryt, który pozwala cofnąć się w czasie: wspaniałe rezydencje z eleganckimi balkonami, stare dwupiętrowe domy, dachy pokryte ciemnoczerwoną dachówką – to wszystko, w połączeniu z zielenią górskich zboczy i błękitem morza tworzy czarującą scenerię. Ta malownicza wioska jest rodzinnym miastem greckiego poety Nikosa Kavvadiasa, którego twórczość jest w większości poświęcona tematyce morskiej.
Jezioro w Jaskini Melissani
Jezioro Melissani to cud natury i jedna z najbardziej imponujących przyrodniczych atrakcji na Kefalonii. Znajduje się w Karavomylos, w pobliżu miasta Sami. Podziemne jezioro Melissani zostało odkryte w 1951 roku i dzięki pracom budowlanym mającym na celu jego udostępnienie, stało się jedną z najbardziej znanych atrakcji turystycznych. Magia krajobrazu jest częściowo spowodowana zawaleniem się stropu jaskini, co pozwala na podziwiania błekitu nieba ze środka jaskini. Jeśli odwiedzisz to miejsce w ciągu dnia, kiedy słońce jest jeszcze wysoko i pada bezpośrednio na jezioro, zobaczysz jak wody lśnią na jasnioniebiesko dając niemal magiczne, kojące odczucie.

Assos
W północnej części wyspy, wzdłuż klifów, wśród sosen i cyprysów, zbudowana jest malownicza wioska Assos. Assos ujmuje spokojem i prostotą, idealnie wtapiając się w piękną okolicęza sprawą swoje harmonijnej architektury. Oprócz cudownych wód Assos, w pobliskiej odległości nie można przegapić plaży Myrtos oraz wielu innych malowniczych małych zatoczek, które czekają na odkrycie.
Kourkoumelata
Niektórzy uważają ją za najwspanialszą wioskę na Bałkanach! Nazywa się Kourkoumelata i leży w południowo-zachodniej części wyspy. Trzęsienie ziemi z 1953 roku zrujnowało osadę, jednak sposób, w jaki ten obszar został odbudowany, jest cechą, która go wyróżnia. Odbudowa nastąpiła z poszanowaniem zarówno nowoczesnych zasad urbanistycznych, jak i z chęcią zachowania pierwotnych cech neoklasycystycznych. Nie możesz tego przegapić!
Ainos
Dominującą na Kefalonii górą jest Ainos, której szczyt sięga 1628 m n.p.m. i jest jedynym parkiem narodowym, jaki można znaleźć na tej greckiej wyspie. Zbocza porośnięte są jodłami, a ich czarne igły nadają górze imponujący ciemny kolor. Jeśli akurat dopisze ci szczęście, na stokach góry możesz dostrzec małe dziekie konie. Wzniesienie jest idealne do wędrówek pośród zielonej przyrody, a na zwiedzających czekają ścieżki o różnym stopniu trudności.

Kuchnia Kefalonii
Kuchnia Kefalońska to duma wyspy. Wytwarza się tu między innymi żółte sery, ser feta, oliwę z oliwek, miód i lokalne mięsa. Kefalonia jest także domem dla wielu pysznych przepisów; wiele z nich przetrwało za sprawą rodzinnych książek kucharskich z przepisami, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Musisz spróbować słynnego placka mięsnego, potrawek lagoto (z duszonym królikiem) i sofigado (z koziną). Nie może zabraknąć też plackawypełnionego solonym dorszem i skordalią (gęstym dipem czosnkowym na bazie ziemniaków). Koniecznie trzeba też skosztować strapatsady (jajecznicy z pomidorami) i tsigaridii (świeżych warzyw gotowanych z sosem pomidorowym). Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, spróbuj tradycyjnych słodyczy wyspy, takich jak mandole (migdały z cukrem) i pastokydono (cukierek z musu z pigwy). Nie przegap również lokalnego trunku – napij się Roboli, słynnego białego, wytrawnego wina z Kefalonii, które wspaniale podkreśli smak miejsowych pyszności. Smacznego!
Materiał informacyjny Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej
źródło: www.visitgreece.gr