26 sierpnia 2006 w Hotelu Edison Baranowo koło Poznania odbędzie się I Festiwal Kuchni Francuskiej. Tematami konkursu będą: Amuses Gueulles "poisson" aux choix – Zakąska rybna własnego wyboru, Casoulette de gibier ou Faisant – Potrawka z dziczyzny lub bażanta.
W konkursie biorą udział ekipy 2 osobowe. Czas sporządzania dań konkursowych od momentu wejścia na stanowisko do momentu zakończenia pracy nie może przekroczyć 2 godziny i 15 minut. 15 minut to czas przeznaczony na rozłożenie produktów i drobnego sprzętu oraz dekorację swojego stanowiska. Każda ekipa, która przekroczy regulaminowy czas przewidziany na konkurencję otrzyma punkty karne w ilości 2 punktów za każdą minutę spóźnienia od każdego z jurorów profesjonalnych. W przypadku przekroczenia regulaminowego czasu ponad 20 minut praca zostanie przez jurorów profesjonalnych przerwana i oceniona do momentu przerwania pracy.
Każda drużyna musi przygotować 16 porcji zakąski i dania głównego: 5 porcji dla jury profesjonalnego + 5 porcji dla jury degustacyjnego + 1 porcja pokazowa + 5 porcji na sprzedaż (cel charytatywny).
W konkursie mogą brać udział kucharze zatrudnieni w Polsce w dowolnych zakładach gastronomicznych. Uczestnicy konkursu muszą pracować zgodnie ze swoimi kwalifikacjami w zakładach gastronomicznych, które dokonały zgłoszenia, aż do momentu rozstrzygnięcia konkursu. W konkursie nie obowiązuje jakikolwiek limit wiekowy, jak również wszyscy uczestnicy biorący udział w konkursie mogą posiadać dowolny stopień w hierarchii zawodowej. Dopuszcza się, aby jeden z uczestników ekipy nie był zawodowym kucharzem, jednak musi pracować w zakładzie, który zgłasza swoją ekipę do konkursu. Warunkiem podstawowym jest dokonanie zgłoszenia z dokładną nazwą potraw wykonywanych podczas konkursu do dnia 06 Sierpnia 2006r.