Dzięki staraniom Polskiej Organizacji Turystycznej najnowsza polska edycja Michelin Guide zostanie rozszerzona o województwo pomorskie.
W zestawieniu rekomendowanych restauracji znajdą się lokale z Gdańska, Gdyni oraz Sopotu. Dołączą one do wyselekcjonowanych miejsc z Krakowa, Warszawy i Poznania, które dotychczas pojawiły się w Przewodniku Michelin Polska.
Michelin Guide działa od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy „wyznacznik” kulinarny na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.
– Cieszymy się z rozszerzenia Przewodnika Michelin Polska o województwo pomorskie, gdzie pracuje wielu utalentowanych szefów kuchni reprezentujących różnorodne style. Trójmiejskie lokale dołączają do już istniejącego zestawienia restauracji z Krakowa, Poznania i Warszawy, uzupełniając szeroką ofertę kulinarną na mapie Polski. Nasi znani ze swojej anonimowości inspektorzy odkrywali ten piękny region, zwiedzając Gdańsk i jego wspaniałe Stare Miasto, gdzie zachwycająca architektura z epoki miesza się z nowoczesną zabudową nad Motławą. Inspektorzy odwiedzili również urokliwe Gdynię i Sopot, a także odkrywali malownicze tereny poza Trójmiastem. Oferta kulinarna regionu była imponująca, co gwarantuje smakoszom i fanom podróży niezapomniane wrażenia – mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.
Najnowsza lista rekomendowanych restauracji z Polski zostanie ogłoszona 20 czerwca 2024 r. i będzie przygotowana zgodnie z niezmienianą od wielu lat metodologią Michelin, która opiera się na pięciu uniwersalnych kryteriach zapewniających spójność wyboru:
- jakość składników,
- harmonia smaków,
- opanowanie techniki kulinarnej,
- osobowość szefa kuchni wyrażona w jego daniach,
- spójność widoczna zarówno w całym menu, jak i na przestrzeni czasu.
W 2013 roku pierwszą restauracją z gwiazdką zostało Atelier Amaro w Warszawie, w której szefem kuchni był Wojciech Modest Amaro. W 2016 roku gwiazdkę otrzymała restauracja Senses, w której szefem kuchni był Andrea Camastra. Niestety obie restauracje już nie działają, zostały zamknięte w czasie pandemii.
W 2020 roku jedną gwiazdkę otrzymała restauracja Bottiglieria 1881, która w 2023 roku otrzymała drugą gwiazdkę Michelin. W 2023 roku jedną gwiazdkę otrzymały restauracja Nuta w Warszawie oraz Muga w Poznaniu.
W aktualnym Michelin Guide Poland są 22 nowości. W sumie 49 restauracji: 19 z Warszawy, 18 z Krakowa, 11 z Poznania i 1 z Kościeliska.
Gwiazdki to nie jedyne wyróżnienie, jakie przyznaje Michelin. Są też:
- Sztućce – drugie odznaczenie pod względem ważności (obok gwiazdki Michelin). Przyznawane są za wystrój, obsługę oraz ogólną atmosferę panującą w lokalu. Przyznaje się od 1 do 5 sztućców. Żeby otrzymać to wyróżnienie, również jakość serwowanych potraw musi być na wysokim poziomie. Sztućce mogą występować w kolorze czarnym i czerwonym. Czerwonym kolorem oznacza się te restauracje, w których atmosfera jest wyjątkowo przyjemna. Sztućce mogą otrzymywać także restauracje, które zdobyły Gwiazdkę Michelin.
- Bib Gourmand – przyznawana za świetny stosunek jakości do ceny.
- Wschodzące Gwiazdki – restauracje, które zostały oznaczone tym symbolem, są głównymi kandydatami do pozyskania Gwiazdki Michelin w kolejnych edycjach.
- Gwiazdka Michelin – najbardziej prestiżowa nagroda, przyznawana za walory smakowe. Można otrzymać od 1 do 3 gwiazdek oraz rangi dodatkowe, w tym Czarny Znaczek za interesujący wygląd dań, Czerwony Znaczek za wybitny wygląd potraw oraz Winogrono za wspaniałą ofertę win.
Poza restauracjami Przewodnik Michelin będzie zawierał listę rekomendowanych hoteli z najbardziej wyjątkowych i ekscytujących miejsc w Polsce i na świecie. Selekcja ta obejmuje ponad 5 tys. obiektów z ponad 130 krajów.