Bohaterami tegorocznego wydarzenia tym razem będą: zachwycająca intensywnym kolorem i delikatnym słodkim smakiem marchew oraz niezwykle uniwersalne, bardzo często dodawane do wielu dań na ciepło i zimno – jajko – informuje Urząd Miasta w Uniejowie.
W tym roku po raz pierwszy to restauracje decydują o tym, który z wymienionych składników zastosowany zostanie przez kucharzy w daniu głównym, a który w deserze.
Do udziału w tegorocznych zmaganiach o tytuł Lilii Smakosza zgłosiło się 8 restauracji. Przygotują one w sumie 16 potraw serwowanych w porcjach degustacyjnych. Za każdą porcję trzeba będzie zapłacić 15 zł.
Akcja degustacyjna „Smakowite spacery po Uniejowie”, podczas której będzie można zamówić festiwalowe dania i desery, odbywać się będzie w ciągu dwóch dni: w sobotę (20 kwietnia) w godz. 12:00-20:00 oraz w niedzielę (21 kwietnia) w godz. 12:00-18:00.
Degustatorzy będą mogli również głosować na najsmaczniejszą potrawę.
XI Uniejowski Festiwal Smaków odbędzie się w dniach 20-21 kwietnia 2024 roku.